lauantai 5. helmikuuta 2011

Vanhemman ihmisen muisti voi olla kiinni vatsan ympärysmitasta | Ohjelmaopas | yle.fi

Vanhemman ihmisen muisti voi olla kiinni vatsan ympärysmitasta

(02.02.2011 klo 22.01) Vanhemman ihmisen muisti voi olla kiinni vatsan ympärysmitasta

Vanhemmiten laajentunut vyötärönympärys, korkea verenpaine ja veren korkeat rasva-arvot ovat yhteydessä muistin heikkenemiseen, kertoo juuri ilmestynyt ranskalaistutkimus. Tulokset julkaisee uusin Neurology-lehti.
Yleensä ottaenkin ns. metabolinen oireyhtymä, eli edellisten lisäksi kohonnut verensokeri ja matala hyvän kolesterolin eli HDL-kolesterolin arvo, vaikuttavat muistiin. Ihmisellä sanotaan olevan metabolinen oireyhtymä eli MBO, jos ainakin kolme aiemmista oireista esiintyy.

Kolmesta ranskalaiskaupungista tutkittiin yhteensä 7087 henkilöä, jotka olivat vähintään 65-vuotiaita. Heistä kuudellatoista prosentilla todettiin MBO. Tutkituille tehtiin muistitestejä kahden ja neljän vuoden välein. Testit mittasivat niin muistiin palauttamista, näkömuistia kuin sanasujuvuuttakin.

Muistiin palauttamisessa henkilöt, joilla oli MBO, pärjäsivät 20 prosenttia huonommin. Visuaalisen muistin osalta tulokset olivat 13 prosenttia huonommat. Erityisesti veren kohonneet rasva-arvot ja alhainen hyvä kolesteroli olivat yhteydessä muistitesteihin. Diabetes taas vaikutti erityisesti näkötestiin ja sanasujuvuuteen.

Tutkimuksessa mukana ollut lääketieteen tohtori Christelle Raffaitin, (French National Institute of Health Research, Bordeaux), toivoo, että tutkimus tuo lisävalaistusta siihen, miten MBO ja siinä vielä yksilölliset erityispiirteet, vaikuttavat kongitiivisiin toimintoihin. "Metabolisen oireyhtymän hoito voi hidastaa ikääntymiseen liittyvää muistin heikentymistä tai lykätä dementian puhkeamista", Raffaitin sanoo.

( Yle tiede, Neurology)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti