perjantai 18. maaliskuuta 2011

Monilla vanhuksilla yli kymmenen lääkettä -  Uutisarkisto -  Mediuutiset

VÄITÖS

Mari Heikkilä, 16.3.2011, 12:44

Monilla vanhuksilla yli kymmenen lääkettä

Joka neljäs iäkkäistä käyttää vähintään kymmentä lääkettä, osoittaa proviisori Johanna Jyrkän väitöstutkimus.

Väitöstutkimuksen mukaan iäkkäiden lääkitysmäärät eivät ole enää kasvaneet 2000-luvulla yhtä voimakkaasti kuin aiemmin. Hermostoon vaikuttavien lääkkeiden käyttö on hieman vähentynyt. Sen sijaan verenkiertolääkkeiden, vitamiinien ja kivennäisaineiden käyttö on lisääntynyt.

Monilääkityt iäkkäät käyttivät keskimäärin kolmea eri lääkettä yhtä sairautta kohden. Yksittäisistä sairauksista hengityselinten sairaudet, sydänsairaudet, diabetes, masennus ja kipu olivat yhteydessä monilääkitykseen. Sen lisäksi korkea ikä, naissukupuoli ja huono itsearvioitu terveys ennustivat kymmenen tai useamman lääkkeen käyttöä.

Kotona asuvat käyttivät keskimäärin seitsemää ja laitoshoidossa olevat kymmentä lääkettä.

Monilääkityksen havaittiin kasaantuvan ikääntyneille, joilla oli ongelmia yleisen terveydentilan, ravitsemuksen, toimintakyvyn ja kognition kanssa. Tutkimus osoitti myös kuolleisuuden olevan runsasta kymmentä tai useampaa lääkettä käyttävien keskuudessa.

Tutkimuksen tulokset tukevat ajatusta säännöllisten, moniammatillisena yhteistyönä tehtävien lääkitysarviointien sisällyttämisestä kiinteäksi osaksi iäkkäiden hoitoa.

Jyrkän väitöskirja Drug use and polypharmacy in elderly persons tarkastetaan 19.3. Itä-Suomen yliopistossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti