torstai 3. helmikuuta 2011

Ministeri Risikko: Muistisairauksia yhä useammalla - Sosiaali- ja terveysministeriö

Sisältöteksti

Peruspalveluministeri Paula Risikon mukaan muistisairaudet yleistyvät huomattavasti väestön ikärakenteen muuttuessa.

"Maassamme on 35 000 lievästä ja 85 000 vähintään keskivaikeasta muistisairauden oireesta kärsivää. Muistisairauksia on myös työikäisillä, arvioiden mukaan etenevä muistisairaus on 7 000-10 000 työikäisellä suomalaisella. Vuosittain yli 13 000 ihmistä sairastuu muistisairauteen," totesi peruspalveluministeri Paula Risikko muistisairauksia käsittelevässä seminaarissa Seinäjoella 20. syyskuuta.

Ministeri Risikon mukaan muistisairaudet ovat siis merkittävä kansanterveydellinen ja -taloudellinen haaste, johon varautumista voidaan entisestään parantaa.

"Olemme jo tehneet työtä muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä tarvitsemien palvelujen laadun ja vaikuttavuuden parantamiseksi. Muistisairauksien hoitoon on tehty Käypä hoito -suositus ja Alzheimer-tutkimusseuralla on oma asiantuntijasuosituksensa hoitoketjun sujuvoittamiseksi. Lisäksi ikäihmisten hoidolle on laatusuositukset ja sitä täydentää THL:n opas laadukkaille dementiapalveluille."

Ministeri Risikon mielestä Suomeen tarvitaan kansallinen muistiohjelma, jotta muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä tarvitsema tuki ja palvelut voidaan turvata.

"Sosiaali- ja terveysministeriö alkaa valmistella muistiohjelmaa. Valmiudet kansallisen muistiohjelman laatimiselle ovat Suomessa hyvät, koska käytettävissä on niin laatu- kuin asiantuntijasuosituksiakin sekä vaikuttaviksi arvioituja toimintamalleja. Haasteena on nyt näiden suositusten ja toimintamallien maksimaalinen hyödyntäminen, koordinoitu toimeenpano sekä hyvien käytäntöjen systemaattinen levittäminen."

Ministeri Risikon mukaan muistiohjelman valmistelun taustalla on myös Euroopan parlamentin joulukuussa 2008 hyväksymä kannanotto, jossa nostettiin esiin kansallisten muistiohjelmien tarve.

"Kansallinen muistiohjelma on tällä hetkellä useissa Euroopan maissa kuten Englannissa, Hollannissa, Norjassa ja Ranskassa ja valmisteilla mm. Ruotsissa ja Tanskassa. Ohjelmat kattavat niin sosiaali- ja terveydenhuollon käytännön toiminnan edistämistä kuin koulutus-, tutkimus- ja kehittämistoimintojen suuntaamistakin."

Ministeri Risikon mukaan Suomen ohjelmassa on erityisesti otettava tarkasteluun muistisairaan ihmisen koko hoitoketju, sen toimivuus ja laatu.
"Henkilöstön osaaminen ja johtaminen ovat erityisen tärkeät katkeamattoman ketjun laadun ja vaikuttavuuden varmistajia", Risikko sanoi.

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Päivi Voutilainen, p. (09) 160 74135
erityisavustaja Anna Manner-Raappana, p. (09) 160 74157

 

via stm.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti